Istorie

Cupa României

Prin 2010 când făceam primele documentari serioase legate de tirul la distanta am găsit in SUA o referire la un trofeu numit “Roumanian Trophy” , “The Roumanian Cup” sau sub denumirea oficiala de “The A. E. F. Roumanian Trophy Match“.

Am fost intrigat de istoria acestui trofeu,istorie pe care o voi prezenta in rândurile de mai jos asa cum am descoperit-o in consemnările americane mai exact Volumul XIX al The Infantry Journal pagina 202 și in alte documente ale vremii.

Preambul

Inter-Allied Games, Jocurile Inter-Aliate se referă la o competiție sportiva multidisciplinara rezervata militarilor organizata in Franța,in apropierea Parisului intre 22 Iunie și 6 Iulie 1919 pe stadionul Pershing.
Printre cele 19 discipline sportive in care s-au organizat întreceri se afla și tirul sportiv.

Sportivii romani au intrat in competiție echipați cu arme Springfield oferite de echipa Statelor Unite și au fost asistați in timpul concursului de antrenorii americani.
Înainte de concurs sportivii romani au fost antrenați de de ofițerii americani in special de Colonelul MacNab,care a reușit sa aducă sportivii romani pana la nivelul la care sa poată concura la nivel înalt. Echipa României și echipa Canadei au luptat foarte strâns pentru locul 3, la un moment dat echipa României chiar devansând echipa Canadei, Canada fiind o tara cu o tradiție îndelungata in practicarea tirului sportiv.

Rezultatul acestei colaborări s-a dovedit fructuos, echipa României de tir sportiv s-a clasat pe locul 4 după echipele Statelor Unite,Franței și Canadei.

Nota:Competitiile de tir nu au fost organizate pe Stadionul Pershing ci la poligonul d’Auvours, Belgian camp langa Le Mans.

Probele in care s-a concurat au fost următoarele:
23 Iunie 1919 – Proba de pușca individual cursul preliminar: dimineața 300 yarzi foc lent,200 yarzi foc rapid;după amiaza, 500 și 600 yarzi foc lent,300 și 500 yarzi foc rapid.

Ca element inedit este faptul ca prima zi a fost de antrenament, nu s-a ținut scorul trăgătorilor.

24 Iunie 1919 – Proba de pușca individual: dimineața 300 yarzi foc lent,200 yarzi foc rapid;după amiaza, 500 și 600 yarzi foc lent,300 si 500 yarzi foc rapid.

25 Iunie 1919-S-au suspendat probele programate din cauza ploi.

26 Iunie 1919 – Proba de pușca pe echipe: dimineața, 200,300 și 400 yarzi foc lent, după amiaza 500 și 600 yarzi foc lent.

27 Iunie 1919 – Proba de pistol individual: 25 și 50 yarzi foc lent,15 și 25 yarzi foc rapid, 20 focuri la fiecare distanta.

28 Iunie 1919 – 25 și 50 yarzi foc lent, 20 focuri la fiecare distanta.


Cupa României

Dupa finalizarea Jocurilor Inter-Aliate in care echipa de tir sportiv a României a concurat in competiția de pușca și pistol Guvernul României a oferit Generalului Paul A. Wolf căpitanul echipei de tir a Statelor Unite trofeul din imaginea de mai jos, o cupa de 46 cm înălțime confecționata din argint.

Cupa României
Medalia Cupa României 1930

Cupa a fost prezentata de ofițerii Armatei Romane Generalul Gevanescu si Colonelul Boldalescu ca mărturie a recunoștinței pentru sprijinul oferit Echipei de Tir a Romaniei in pregătirea pentru și in timpul Jocurilor Inter-Aliate.

Cu ocazia prezentării acestui trofeu, reprezentanții României și-au exprimat dorința ca acesta sa devina un trofeu disputat anual intre echipele de tir ale Armatei Statelor Unite (United States Army) si Corpul Infanteriei Marine a Statelor Unite (Navy and Marine Corps).

In scrisoarea prin care trofeul era trimis pentru custodie la National Rifle Association generalul John J. Pershing spunea:

Din respect pentru cei care au donat acest trofeu și ca o recunoaștere a interesului arătat pentru serviciile noastre asa cum ne-a fost indicat la donarea acestui trofeu, m-ar bucura foarte mult indiferent de cursul pe care il va lua ca întrecerea care va disputa acest trofeu sa poarte numele “The A.E.F. Roumanian Trophy Match” .

Răspunzând scrisorii generalului Pershing, Colonelul Brookhart, președintele National Rifle Association, a spus, printre altele:

Sunt incantat sa accept acest trofeu in numele National Rifle Association of America. Solicitarea dumneavoastră pentru ca acesta să fie prezentat ca trofeu perpetuu pentru o competiție anuală, in cadrul competitiilor naționale, dintre echipele de tir ale Armatei Statelor Unite (United States Army) și Corpul Infanteriei Marine a Statelor Unite (Navy and Marine Corps), va fi onorata, iar competiția va fi numita „The A.E.F. Roumanian Trophy Match”. Vreau să vă asigur că va fi primit și apreciat ca unul dintre cele mai cunoscute și mai dorite trofee naționale.
Condițiile,regulile competiției vor fi decise de National Rifle Association.

In 27 Iunie 1921 in prezenta Reprezentantei Diplomatice a României la Washington, cupa a fost oferita spre custodie National Rifle Association of America de către generalul Pershing și așezata alături de alte trofee prestigioase obținute in competițiile de tir care fac ca americanii sa ocupe un loc distinct intre practicanții tirului sportiv din întreaga lume.

Cupa României este disputata și astăzi in următoarele condiții :
Echipe de 4 trăgători, 20 de focuri per trăgător la o tinta amplasata la 1000 yarzi din poziția culcat, foc lent. Poate fi folosita orice pușca dotata cu aparate de ochire mecanice.
Aici puteți găsi participanții din competiții și câștigătorii acestui trofeu NRA , cautați după ” The Roumanian Trophy Team Match “

Nota de încheiere
Asa cum vedeți dragi compatrioți in Romania au existat preocupări serioase legate de tirul la distanta, aceste preocupări au fost întrerupte de anii comunismului.

Abia acum după 30 de ani de la căderea (cel putin declarata) a comunismului in Romania se întrezărește o revenire ca popularitate a tirului la distanta. In ultimii ani sportivii noștri au obținut rezultate bune și foarte bune la competițiile internaționale la care au participat, in ciuda faptului ca legislația nostra in materie de arme și utilizarea lor este una dintre cele mai restrictive din Europa și din lume si cu minimum de antrenament din cauza lipsei poligoanelor lungi .

Cu putin noroc dar cu multi oameni buni din Noiembrie 2019 au început sa fie organizate și la noi in tara competiții de tir la distanta, dar mai important decât atât zile de antrenament,socializate,schimburi de idei și soluții.
Doresc sa multumesc personal oamenilor de la Recoil Shop si Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” / Cincu JNTC care au facut posibila organizarea acestor evenimente la noi in tara.
Mai multe informatii despre aceste evenimente gasiti aici 3K STEEL CHALLENGE .

Spor in toate!
Ovidiu Mihailescu

Spune si altora