In aceasta postare voi face referire la gloanțe cu intenția de a pregăti cititorul pentru următorul articol in care voi aborda tema alegerii armei pentru tirul la distanta și in care voi avea o abordare putin mai tehnica.
Ce sunt gloanțele ? Cum sunt fabricate ele?
Glontul este un proiectil lansat cu ajutorul unui cartuș care conține o pulbere exploziva din țevile armelor lungi și ale armelor scurte cu țevi ghintuite sau lansat direct in țeava in cazul armelor cu încărcare pe la gura (muschete cu țevi lise sau ghintuite).
Elementele constructive ale glontului:
–masa
–lungimea totala reprezinta lungimea glontului măsurata de la baza pana la vârf
–distanta de la baza la ogiva reprezinta distanta măsurata de la baza glontului pana la locul unde începe ogiva
–baza glontului reprezinta partea de jos a glontului, partea care intra in cartuș
–suprafața de contact/rotație este partea din glont care are diametrul egal cu diametrul nominal al glontului,acel diametru care definește calibrul glontului;aceasta parte este cea care intra in contact cu ghinturile și pereții interni ai țevii
–ogiva este zona mai ascuțita/curbata din partea din fata a glontului sau altfel spus partea glontului dintre suprafața de contact (bearing surface) și vârful glontului.
Cum se fabrica aceste gloanțe?
Gloanțele turnate
Cele mai simple dintre acestea sunt de forma cilindrica, mai ascuțite spre vârf și sunt obținute prin turnarea sau presarea la rece a unui material moale cum este plumbul sau aliaje de plumb sau apropiate de acesta.
In general aceste gloanțe turnate sunt folosite in pistoale și revolvere sau in armele lungi cu valoare istorica sau armele de vânătoare folosite la distante scurte ca și cele lever action de exemplu cele in .45-70 Gov.
Gloanțele cu miez și cămașa
O alta metoda de construire a gloanțelor care este și cea mai des întâlnita este metoda care implica învelirea unui miez in general din plumb într-un înveliș care mai este numit și cămașa confecționat din cupru sau alte aliaje moi cum este de exemplu nichelul.
Pana la forma finala a glontului elementele componente trec prin mai multe procese de formare și finisare.
Una din metodele folosite este aceea de taiere a unei forme rotunde dintr-o tabla subțire de cupru,apoi in mai multi pași in prese specializate se formează o cupa,din aceasta cupa se formează un tub acest tub este viitoarea cămașa a glontului,tubul este tăiat la lungimea dorita apoi in cămașa este introdus miezul de plumb tăiat la lungimea și greutatea dorita, in pasul final într-o presa specializata glontul capătă forma finala.
O alta metoda de construire a gloanțelor foarte asemănătoare cu precedenta este aceea in care doar pasul initial este diferit, mai exact nu se începe cu o cupa tăiata și formata dintr-o tabla din cupru ci dintr-o “pastila” din cupru care apoi este formata in mai multi pași pana la forma finala dorita fata sa fie omisa inserarea miezului de plumb și fixarea lui in interiorul cămășii.
Gloanțele monolit
O alta metoda de fabricare a gloanțelor, folosita in special in pentru gloanțele pentru care se dorește o prelucrare impecabila și la care performanta este pusa înaintea prețului de producție este aceea in care glontul este obținut in urma unei prelucrări prin așchiere in utilaje CNC.
In continuare voi vorbi despre diferite caracteristici ale gloanțelor și modul in care acestea pot fi clasificate după aceste caracteristici.
Cele mai comune caracteristici de clasificare sunt legate de calibrul glontului adică de diametrul sau și masa sa.
Continuam cu caracteristicile principale legate de forma in funcție de care putem clasifica gloanțele:
– forma bazei
– forma vârfului
– forma ogivei
Clasificarea gloanțelor după forma bazei
In decursul anilor doua forme au devenit favoritele producătorilor și utilizatorilor de gloanțe: glontul ca baza plata (flat base) și glontul cu baza sub forma unui trunchi de con sau “coada de barca” (boat tail).
Glontul cu baza plata, flat base – este favoritul trăgătorilor de benchrest pe distante scurte de pana la 300 m deoarece este un glont foarte precis și repetabil. Aceste doua calități se datorează faptului ca având o forma mai simpla acest glont poate fi produs cu abateri mai mici, variațiile de masa și forma de la un glont la altul sunt mai mici decât la gloanțele cu baza conica,boat tail.
Aceste gloanțe au o suprafață de contact cu ghinturile (bearing surface) mai mare comparativ cu cele boat tail, acest lucru asigura o sigilare mai buna a gazelor care împing glontul spre ieșirea din țeava și permit doar unei cantități extrem de mici de gaz sa iasă din țeava înaintea glontului. Gazele care ies din țeava in fata glontului au potențialul de a crea turbioane care vor destabiliza glontul așadar un glont flat base va parasi țeava armei mult mai stabil comparativ cu unul boat tail.
Aceste gloanțe flat base au și dezavantaje, principalul dezavantaj consta in faptul ca acea suprafața mare care in interiorul țevii este in contact cu țeava și ghinturile după părăsirea țevii devine o suprafața de frecare cu aerul așadar aceste gloanțe au un factor de forma și un coeficient balistic mai reduse decât gloanțele boat tail, motiv pentru care nu sunt ideale pentru trasul la mare distanta.
Despre cei doi termeni factor de forma și coeficient balistic voi vorbi mai pe larg într-un alt articol, pana atunci rețineți faptul ca factorul de forma indica cat de aerodinamic este proiectilul comparativ cu modelul standard iar coeficientul balistic arata cat de bine străbate glontul aerul comparat cu modelul standard (G1,G7,G8 etc).
Glontul cu baza conica,boat tail
Datorita limitărilor gloanțelor cu baza plata legate de tirul la distanta, cele cu baza conica boat tail au venit ca o îmbunatățire a acestora, prima îmbunatățire și cea mai importanta este cea legata de coeficientul balistic mai bun lucru care se manifesta prin faptul ca aceste gloanțe vor zbura mai bine,mai razant, cu o frecare redusa cu aerul, își vor păstra viteza implicit și energia pe distante mai lungi, sunt deviate mai putin de vânt.
Dezavantajul principal al acestui design consta asa cum am amintit și la comparația cu gloanțele flat base in faptul ca la ieșirea din țeava este ușor instabil motiv pentru care este mai putin precis pentru situațiile unde se dorește precizie extrema (benchrest unde orice grup peste 0.19 MOA este …împrăștiat) dar suficient de precis pentru aplicațiile practice la distanta mare.
Cu intenția de a îmbunătăți și mai mult aceste gloanțe și pentru a elimina unele dezavantaje legate de boat tail, a fost dezvoltat glontul cu baza de tip rebated boat tail.
Din punct de vedere constructiv diferența dintre boat tail și rebated boat tail consta in faptul ca in cazul gloanțelor boat tail trecerea de la diametrul glontului la diametrul bazei se face lin, printr-un trunchi de con, in cazul rebated boat tail trecerea de la diametrul glontului la baza lui este mai abrupta,apare un umăr de trecere.
Din cauza trecerii mai abrupte gloanțele boat tail rebated au diametrul bazei mai mic decât in cazul boat tail adică unghiul bazei este mai mic, de aici apare prima îmbunătățire practica, aceste gloanțe având un coeficient balistic mai bun decât gloanțele boat tail.
O a doua îmbunatățire consta in faptul ca sub influenta presiunii exercitate pe acest umăr de trecere, in cazul boat tail rebated glontul se infige in ghinturi și sigilează țeava mai repede efectul fiind apropiat de cel obținut in cazul gloatelor flat base,glontul va parași țeava mai stabil deoarece o cantitate foarte mica de gaze iese din țeava înaintea glontului astfel nu se vor forma acele turbioane de destabilizare care sa afecteze glontul așadar acest design are un potential de precizie mai bun cu aproximativ 15% comparativ cu cele boat tail.
Constructorii de astfel de gloanțe cu baza boat tail rebated susțin ca și durata de viata a țevii in cazul utilizării acestor gloanțe este îmbunătățita,ca argument aceștia aduc faptul ca in cazul acestor gloanțe gazele împing glontul înainte și forțele laterale exercitate asupra ghinturilor și asupra pereților țevilor sunt mai mici comparativ cu cele exercitate in cazul gloanțelor boat tail.
Clasificarea gloanțelor după forma și construcția vârfului
Deoarece scopurile pentru care sunt folosite gloantele sunt diverse vârfurile acestora au fost adaptate scopului, trebuie sa menționez faptul ca in buna măsura o alta caracteristica după care pot fi clasificate gloanțele adică gloanțe expandabile (in legea romana a armelor apare notiunea de proiectile expansive) sau non expandabile este strâns legata și de caracteristicile vârfului glontului.
Principalele forme de vârfuri întâlnite sunt :
-full metal jacket FMJ
-hollow point HP
-soft point SP
-ballistic tip BT
-round nose RN
-flat nose FN
Glontul full metal jacket FMJ
Este ușor de recunoscut după cămașa care acoperă in întregime vârful acestui glont, poate prezenta un mic orificiu la baza sa,prin acest orificiu poate fi văzut miezul.Este cel mai frecvent folosit in aplicațiile militare sau acolo unde nu este necesara expandarea glontului.
Glontul hollow point HP
Specific acestui tip de glont este vârful lui care este gol și prezintă un mic orificiu.Acest orificiu are rolul de a controla expandarea glontului care poate fi controlata adică se va produce treptat și numai pana la un anumit nivel, fragmentarea totala in cazul in care se dorește ca glontul sa se rupă in mai multe parți sau poate suprima total expandarea devenind similar cu un FMJ.
O varietate de glont derivat din HP este întâlnit sub denumirea de open tip hollow point OT sau open tip hollow point match OTM, acest design este conceput pentru precizia la distanta iar orificiu din vârf este dur,cămașa mai groasa pentru ca sa-a dorit ca acest glont sa își păstreze forma inițiala și sa nu expandeze la impact.
Glontul soft point SP
Este ușor de recunoscut datorita vârfului care are expusa o parte din miez, restul glontului este acoperita de cămașa.
Acest glont are rolul de a oferi ceva in plus fata de FMJ adică expandare și ceva in plus fata de HP adică o penetrare mai adânca, este conceput in special pentru aplicațiile vânătorești, coeficientul balistic mai scăzut comparativ cu HP sau OT nu il clasează printre favoritele trăgătorilor la distanta.
Glontul ballistic tip BT
Acest glont are caracteristic vârful din polimer sau in versiunile mai moderne din aluminiu sau alt aliaj.Scopul acestui vârf este acela de îmbunatățire a balisticii glontului, in același timp are rolul de a asigura o expandare uniforma. Acest glont are balistica unui glont destinat tirului dar și expandarea caracteristica unui glont destinat vânătorii, așadar poate fi utilizat cu succes in ambele situații.
Glontul round nose RN
Acest glont are un design traditional caracteristic primelor gloanțe create pentru vânătoarea pe distante scurte cu gloanțe grele,vârful este rotund și prezintă o suprafața din miezul glontului, rotunjita și expusa, aceasta suprafața mare expusa asigura expandarea glontului de acest tip chiar și la viteze modeste.
Glontul flat nose FN
Este foarte asemănător in construcție cu glontul RN însa de aceasta data nu mai avem un vârf rotund ci unul plat, acest vârf plat este o măsura de siguranța pentru armele la care magazia este tubulara cum sunt cele lever action și unde un vârf de glont ascuțit sub influenta reculului poate acționa ca un cui percutor asupra capsei cartușului din fata lui.
Clasificarea gloatelor după forma ogivei
Cele mai întâlnite forme ale ogivei sunt:
-tangenta
-secanta
-hybrid
Ogiva tangenta
Este cea mai des întâlnita forma de ogiva la gloanțele match folosite in tirul la distanta.Ogiva tangenta este definita de lungimea razei și care este strâns legata de diametrul/calibrul glontului exprimat in inch. Ogiva 8 a unui glont de 6.5 mm este definita de curba descrisa de un cerc care are o raza de lungimea 8 x 0.264 = 2.11 inch.
Unul din avantajele oferite de acest design cu ogiva tangenta consta in faptul ca datorita trecerii line de la diametrul glontului/suprafața de contact acest glont se aliniază ușor și concentric cu ghinturile, nu este sensibil la distanta fata de ghinturi la care este așezat in cartuș, muniția care folosește astfel de gloanțe are potențialul de a fi precisa din mai multe arme diferite.
Unul dintre dezavantajele gloanțelor cu ogiva tangenta este acela ca sunt mai putin aerodinamice au coeficient balistic și factor de forma mai reduse comparativ cu gloanțele cu ogiva secanta sau hybrid.
Ogiva secanta
Pentru o lungime a vârfului glontului data (lungimea de la diametrul nominal la vârful glontului) un glont cu ogiva tangenta va avea o raza care descrie ogiva de o lungime specifica (multiplu de diametru/calibru, vezi descrierea ogivei tangente) dacă aceasta raza este lunga atunci avem o ogiva secanta.Ogiva secanta aduce maximum de beneficiu dacă raza care o descrie este de doua ori mai lunga decât in cazul ogivei tangente.Pe exemplul anterior de la ogiva tangenta deducem ca ogiva secanta ideala pentru acest caz va fi de 2 x 8 x 0.264 = 4.224 inch.
O valoare asociata ogivei secante este data de raportul Rt/R :
-Rt reprezinta raza ogivei tangente la care ne raportam
-R reprezinta raza ogivei secante
Continuam cu exemplul precedent Rt/R devine 8/16 = 0.5 de aici deducem ca dacă acest raport este 1 atunci avem o ogiva tangenta, dacă acest raport este mai mic decât 1 atunci avem o ogiva secanta.
Din punct de vedere balistic ogiva secanta este superioara celei tangente,gloanțele proiectate cu aceasta ogiva au coeficienți balistici mai buni.
Unul dintre dezavantajele care însoțesc acest design se datorează trecerii abrupte de la suprafața de contact a glontului spre vârful lui, acest detaliu fac ca aceste gloanțe sa fie dependente pentru obținerea preciziei de distanta fata de ghințuri la care sunt așezate.
Ogiva hybrid
Este obținuta combinând ogiva tangenta și ogiva secanta cu intenția de a păstra avantajele celor doua concepte fără a prelua și avantajele acestora.
Ogiva hybrid este in prima porțiune care angajează ghintuirile tangenta urmata de o porțiune secanta care continua pana la vârful glontului. Munițiile care folosesc aceste gloanțe cu ogiva hybrid nu sunt dependente de distanta de ghinturi la care sunt lansate așadar au un potențial bun de a fi precise din arme/camere diferite similar cu cele care folosesc ogiva tangenta dar datorita porțiunii de ogiva secanta au coeficient balistic foarte bun.
Cam atât am avut de spus despre modul de construire al gloanțelor și designul lor.
Nu ma voi opri aici cu informațiile despre glont, urmează sa public un articol care va trata in detaliu balistica glontului.
Dacă aveti întrebări legate de subiectul discutat aici va rog sa comentați și sa adresați întrebări mai jos in secțiunea rezervata comentariilor.
Spor in toate!
Ovidiu Mihailescu